Belg haalt ruim een ton op voor Thais dorp

Li0nHeart tipte ons het volgende verhaal, waarvoor dank!

De Belgische journalist Thomas Siffer heeft in een paar dagen tijd 105.000 euro opgehaald voor de wederopbouw van een dorp op het door de tsunami zwaargetroffen Thaise eiland Ko Phuket. Siffer, die met zijn vriendin en zijn dochter op een zeiljacht een wereldreis maakt, lag tijdens de vloedgolf in de baai van Nai Harn, op de meest zuidelijke punt van Phuket. Over zijn reisbelevenissen houdt de Vlaming een weblog bij.

"Het restaurant van Ao Sane is weggespoeld. Ons restaurant bestaat niet meer. Gedaan ermee." Zo begint Siffer, in Nederland wellicht nog bekend omdat hij korte tijd een dagelijkse talkshow op NET 5 presenteerde, zijn verslag van zondag 26 december. De wereldreizigers stonden op het punt de Indische Oceaan over te steken richting Sri Lanka, toen ze op hun jacht werden overvallen door de vloedgolf. Pas later op de avond dringt de omvang van de ramp door en beseft Siffer dat de verwoestende golf wereldnieuws is. Een telefoontje van de Belgische radio leert de volgende ochtend dat er minimaal elfduizend doden zijn gevallen en dat er een aardbeving aan de tsunami voorafging.

Wederopbouw Ao Sane, Ko Phuket
Reizigers helpen mee met de wederopbouw

In de dagen erna besluit de familie net als een aantal andere reizigers te blijven om te helpen met puin ruimen en helpen opbouwen. Niet alleen worden de handen uit de mouwen gestoken, via zijn website probeert Siffer vanuit Nederland en België financiële steun te krijgen. In drie dagen haalt de Vlaming 105.000 euro op. Het aanvankelijke doel, het weggespoelde restaurant van Ao Sane, is met dank aan de toeristen die in de omgeving verbleven echter al grotendeels herbouwd. Het bijeenverzamelde geld zal nu worden gebruikt om de verwoeste toeristenindustrie rond het strand van Nai Harn te helpen herrijzen.

De ramp blijkt op Phuket niet slechts voor dood en verderf te hebben gezorgd. De wederopbouw leidt tot verbroedering. 'Midden in de hartsverscheurende ravage van een wereldramp was het een mooie dag', schrijft Siffer over de dag volgend op de rampspoed. "Enkele grote vuren met brandbaar puin verlichtten het tafereel. Onze Thaise vrienden hadden kippen gekocht en een barbecue geïmproviseerd met een rooster dat ze uit het puin hadden geplukt en met afvalhout. De flessen bier die niet gebroken waren werden gedeeld. Het was... Gezellig, warm, deugddoend."

Wederopbouw Ao Sane, Ko Phuket
Het karkas van het restaurant staat weer. Thomas Siffer
en zijn familie vieren vandaag Oud en Nieuw in Ao Sane



Land in zicht, reisverslag van Thomas Siffer