Dodental zeebeving opgelopen tot 56.000

Bij de ramp in Zuidoost-Azië zijn inmiddels zeker 56.000 mensen om het leven gekomen. Dit hebben het Franse persbureau AFP en het Britse Reuters geconcludeerd op basis van voorlopige cijfers en schattingen van functionarissen in de door de ramp getroffen gebieden, aangevuld met gegevens uit andere bronnen.

In Sri Lanka zijn tot nu toe 18.000 doden geteld, maar de autoriteiten vrezen dat dit aantal zal oplopen tot 25.000. In Indonesië zijn zeker 27.000 mensen omgekomen en in India meer dan 8500. Thailand kent tot nu toe een officieel dodental van 1516. Ook in het Afrikaanse land Somalië lieten vele mensen het leven als gevolg van de vloedgolf.

Onder de doden zijn zeker honderd toeristen, maar vermoedelijk nog veel meer. Alleen al in Thailand wordt gevreesd dat 700 vakantiegangers zijn omgekomen. Frankrijk heeft al 22 onderdanen verloren, het Verenigd Koninkrijk zestien en Italië dertien. In ieder geval drie Nederlanders zijn al om het leven gekomen, onder wie een driejarig meisje. Dertien landgenoten worden nog vermist. Ook drie Belgen hebben in Azië het leven gelaten. Het gaat om een 60-jarige vrouw en twee babies.

Terugkeer
De eerste Nederlandse vakantiegangers uit Thailand en Sri Lanka kwamen vanochtend aan op Schiphol. Vaak gekleed in luchtige of geleende warme kleding werden zij herenigd met familie en vrienden.

Foto rechts: Een emotioneel weerzien op Schiphol (Bron: RTL Nieuws).