ICT-goeroe Pieper wil politieke 'expertclub'

Icoon politiek binnenland nieuwsOndernemer en ICT-goeroe Roel Pieper is bezig met het vormen van een deskundigenclub waarmee hij politieke druk wil gaan uitoefenen. Dat zegt hij in een interview met NRC Handelsblad. Pieper ziet de campagne van de Amerikaanse democratische presidentskandidaat Howard Dean daarbij als voorbeeld.

"Ik wil beginnen om met een aantal mensen, experts, de belangrijkste problemen van de samenleving op dit moment te bespreken: onderwijs, zorg en veiligheid. En dan moeten zoveel mogelijk mensen zich erbij betrokken gaan voelen", zegt de voormalig topman van electronicaconcern Philips. Hij ziet zijn expertclubje als springplank naar een politieke loopbaan.

De 48-jarige Pieper heeft er nooit een geheim van gemaakt politieke ambitie te hebben. Hij verwacht dat er ook in de politiek zelf nieuwe krachten zullen vrijkomen. "Het systeem wordt steeds instabieler. Ik denk dat de komende twee, drie jaar heel spannend worden." Het idee is overigens niet helemaal nieuw. Anderhalf jaar geleden richtte Pieper samen met onder meer de Haagse burgemeester Wim Deetman en voormalig minister Tineke Netelenbos de virtuele Partij voor de Informatiesamenleving op, een denktank die democratie en samenleving 'een nieuwe interactieve impuls' moest geven.

Roel Pieper
Roel Pieper