Met de kerstgroeten van uw politie

In Amsterdam is ophef ontstaan over een kerstkaartje van de hoofdstedelijke politie. De ontvangers werden gesommeerd de openstaande boetes snel te betalen, anders zouden ze de Kerst in de cel moeten doorbrengen. De tekst op de kaart viel verkeerd bij drugsverslaafden, die de groet ontvingen. Zij menen dat de politie hen als beruchte criminelen afschildert.

'Criminals watch out' staat er op de voorkant van de kaart te lezen. Binnenin een zin uit André Hazes' kersthit 'Eenzame Kerst'; 'Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren'. Op de kaart is verder een telefoonnummer te vinden. Wie dat belt krijgt een opgenomen boodschap met de tekst: "U staat gesignaleerd voor een geldboete of een hechtenis. U dient zich te melden bij een politiebureau om een boete te voldoen of u te melden voor de tenuitvoerlegging van een vonnis. (..) De komende weken gaat de politie actief op zoek naar u. U loopt een grote kans te worden aangehouden rond de feestdagen. Houd er rekening mee dat wij doen wat wij zeggen. U kunt géén bericht inspreken."

'Ze schieten met een kanon op een mug'
Willemijn Los, directeur van de belangenvereniging voor drugsgebruikers MDHG, vindt dat de politie te ver is gegaan met de actie. "Mensen die de kaart hadden gekregen, kwamen hier vrij overstuur binnen. Een van hen is bijvoorbeeld een psychiatrische patiënt die onder een brug slaapt. Hij doet niks, maar krijgt boetes omdat hij buiten slaapt. Ze schieten met een kanon op een mug", vertelt Los. MDHG heeft namens een aantal verslaafden een kaartje teruggestuurd: twaalf 'topscoorders' wensen de politie 'een behaaglijke kerst'.

Volgens een politiewoordvoerder maakt de actie deel uit van een najaarsoffensief tegen veelplegers. De acties zijn een succes, stelt de woordvoerder. Er zouden de laatste maanden voortdurend veelplegers zijn opgepakt, die soms nog honderden dagen cel moeten uitzitten.

De politie houdt je in de gaten!