Onrust bij D66 over 'onsociale' partij

Icoon politiek binnenland nieuwsHet afdelingsbestuur en de gemeenteraadsfractie van D66 in de gemeente Veenendaal hebben besloten uit hun partij te stappen. De lokale politici zijn het niet eens met het onsociale beleid van het kabinet, waar D66 als kleinste fractie deel van uitmaakt. De ex-D66'ers gaan verder onder de naam 'Lokaal Veenendaal'.

Bij een deel van de achterban van de democraten heerst onvrede over deelname van de partij aan de regeringscoalitie. Met name het uitzettingsbeleid van minister Verdonk en de sociaal-economische hervormingen leidt tot frustratie. De afdeling Veenendaal werd in oktober al voorgegaan door partijgenoten uit Rozenburg, waar behalve de afdeling ook twee wethouders de banden met D66 losmaakten en verder gingen als 'Nieuwe Democraten'. Afgelopen maand nam de afdeling Bussum publiekelijk afstand van het kabinetsbeleid, een verklaring die inmiddels door meer dan honderd lokale D66-politici is ondertekend.

"Wij stappen eruit omdat wij vinden dat D66 het sociale gezicht heeft verloren. Eigenlijk vinden we D66 hoofdschuldige aan het kabinetsbeleid, want zonder D66 was er nooit zo'n kabinet gekomen. De solidariteit en de sociale cohesie die wij nastreven zijn ver zoek. De inkomens van minima en modaal worden onevenredig aangetast", meent Jaap Pilon, fractievoorzitter van D66 in Veenendaal. Hij zegt het beleid van de landelijke kopstukken van zijn partij niet meer uit te kunnen leggen. Volgens Pilon heerst er veel onvrede in de partij, maar is de stap om met de partij te breken groot. Op het D66-congres wilden partijleden een motie indienen die de partij opriep uit de regering te stappen. Deze werd echter wegens tijdgebrek niet in stemming gebracht.