Gedwongen ontslagen bij Endemol

Bij Endemol zullen zeker 47 gedwongen ontslagen gaan vallen. Dit werd vrijdag bekend gemaakt door Paul Römer aan het voltallige personeel. Zijn toespraak stond te lezen op het intranet van de pretfabriek, maar lekte al snel naar buiten.

In de toespraak staat dat Endemol weer moet reorganiseren. Oorzaken zijn ondermeer teruglopende reclameinkomsten van de omroepen en de daaruit voorvloeiende stagnatie van nieuwe opdrachten.
'De laatste jaren worden wij steeds vaker geconfronteerd met een onvoorspelbaar bestelgedrag van onze opdrachtgevers. Productie-opdrachten worden in toenemende mate kort voor de uitzendperiode afgegeven. Dat maakt het voor ons tot een groot probleem om mensen en middelen op jaarbasis of soms zelfs op halfjaarbasis in te plannen.'

Römer zegt verder dat de opdrachtgevers intussen meer concurrenten zijn geworden omdat omroepen zelf gaan produceren. Over de ontslagen: 'Dat zal gaan in de vorm van collectief ontslag: een juridische benaming voor het in één keer indienen van een ontslagaanvraag voor een aantal collega?s. En zoals ik al aangaf, zullen dat er 47 zijn.'

Wie er bij Endemol uitvliegen is nog niet bekend gemaakt. Het zal vooral gaan om diegenen met het kortstlopende contract. Of er bekende sterren tussenzitten is ook nog niet bekend.