Marokko: Van Gogh-moord Nederlandse zaak

De moord op film- en opiniemaker Theo van Gogh is een Nederlandse zaak, daar heeft Marokko als land niets mee te maken. Dat verklaarde de Marokkaanse minister van Cultuur, Mohamed Achaari, vandaag in Amsterdam. Ook in Marokko werd door bewindslieden op dezelfde wijze een reactie gegeven. Het is voor het eerst dat de Marokkaanse regering op de moord op Van Gogh reageert.

Achaari beaamde dat moordverdachte Mohammed B. een Nederlander van Marokkaanse komaf is, maar hij wees er op dat B. in Nederland is geboren en opgegroeid. ''Dat hij ook de Marokkaanse nationaliteit draagt wil niet zeggen dat we hem hebben gevraagd Theo van Gogh om te leggen'', aldus het Marokkaanse regeringslid.

De Marokkaanse minister van Cultuur zei verder dat er volgens hem in de Nederlandse samenleving een klimaat is ontstaan ''waarin Marokko medeverantwoordelijk wordt gehouden voor fundamentalisme onder Marokkanen in Nederland''. Maar volgens Achaari strijdt Marokko aan de zijde van Nederland tegen het terrorisme. ''Wij zijn eerder met terreur geconfronteerd: al bijna twee jaar geleden is ons land opgeschrikt door aanslagen''.

In Marokko reageerde de Marokkaanse minister van Justitie Mohamed Bouzoubaa op de opvatting dat zijn land de bron van ''terreurdaden'' in Nederland zou zijn. Volgens hem hebben de personen die de Nederlandse justitie verdenkt van terreur echter zowel een Marokkaans, als een Nederlands paspoort. Bovendien hebben een aantal niet alleen een dubbele nationaliteit, maar zijn in enkele gevallen zelfs in Nederland geboren: ''Dit verplicht mij ertoe om 'het Marokkaanse' van de terreurdaden in Nederland met grote terughoudendheid te benaderen''.