'Hofstadgroep plande aanslag op Wallen'

NCS en Neftizz hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De moslimterroristen die behoren tot de zogenaamde 'Hofstadgroep' waren mogelijk van plan een aanslag te plegen op de Amsterdamse Wallen, zo meldt de Telegraaf. De radicale pizzakoerier Bilal L. bracht de rosse buurt in kaart tijdens het bezorgen van maaltijden op zijn brommer. Bij de Nationale Recherche zijn anonieme e-mails binnengekomen waarin wordt gewaarschuwd voor een groep terroristen uit Amsterdam- Oost die het gemunt had op de Wallen.

De 20-jarige Bilal L., alias Abu Qataadah, is een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst. Hij werd op vrijdagavond 5 november aangehouden bij de moskee 'Nasr' in de Celebesstraat in Amsterdam-Oost. Hij werkte als maaltijdbezorger bij het Turkse pizzarestaurant 'Hasret' aan de Czaar Peterstraat. Volgens de tipgever bracht L. veel pizza’s naar de rosse buurt en kon hij zo de hoerenbuurt goed observeren. Hij zou volgens de tipgever (die zich bedient van de schuilnick ChinTok3) ter voorbereiding van een mogelijke aanslag middelen hebben aangeschaft met behulp van een handleiding in het Arabisch. ChinTok3, die zich ook Hamza noemt, zegt ''een bezorgde moslim'' te zijn en daarom de tips aan de recherche te hebben gegeven.

Wilders
Bilal L. zit nu vast in verband met de onthoofdingsvideo gericht aan het adres van Kamerlid Geert Wilders. Hij zou ook contacten hebben onderhouden met de voortvluchtige leider van de Hofstadgroep, de Syriër Redouan al-Issa. Ook had hij contact met de 19-jarige Jason W., die samen met Ismail A. op 10 november werd opgepakt na een urenlange belegering in Den Haag.

De reden om een aanslag te plegen op de Wallen ligt in het feit dat de fundamentalisten zich kwaad maken over het zedelijk verval in de warme buurt. Ze zouden verder ook de Tweede Kamer als doelwit op het oog hebben gehad.

Abdul-Jabbar van de Ven
Overigens duikt ook de naam van omstreden moslimleraar Abdul-Jabbar van de Ven in dit verhaal op. De groep rond Bilal L. bezocht namelijk ook de Aboe Bakr-moskee in Almere, waar Van de Ven 'jihadlessen' gaf. De 'jongerenimam', die in opspraak kwam nadat hij bij Andries Knevel op tv Geert Wilders doodwenste, is volgens de veiligheidsdienst AIVD een inspirator van terreurverdachte Jason W.