Prins Bernhard liet geheugen testen

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Prins Bernhard heeft tijdens de Lockheed-affaire in 1976 zijn geheugen laten testen. Dat heeft professor H. van Wijnen vandaag bekend gemaakt. Volgens de in Londen uitgevoerde test had de woensdag overleden prins een goed professioneel geheugen. Zijn geheugen voor alledaagse zaken was daarentegen niet bovengemiddeld goed.

Van Wijnen sprak in de jaren zeventig regelmatig met de prins. In 1992 publiceerde hij een biographie over de werkzame levens van prins Bernhard en de in 2002 overleden prins Claus. Volgens hem was de prins "buitengewoon verbaasd over alle dingen waarmee de onderzoekscommissie in de Lockheed-affaire hem confronteerde en die hij zich absoluut niet kon herinneren, terwijl het volgens anderen onmogelijk was dat hij dat niet meer zou weten. Hij heeft zichzelf later ook beroepen op een geheugenprobleem".

Subheader

Herdenking
In de Ridderzaal is vanmiddag de verenigde vergadering van Eerste en Tweede Kamer bijeen gekomen om prins Bernhard te herdenken. Volgens voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas betekent "het overlijden van de prins (...) het einde van een tijdperk". Premier Balkenende wees onder meer op het karakter van de prins. "Hij liet mensen nooit in de steek, ook niet als het moeilijk werd. Het is daarom dat velen het overlijden van de prins beleven als een persoonlijk verlies."

© RTL Nieuws
De koninklijke familie, gisteren op het bordes van Paleis Soestdijk

Rouwbeklag
Intussen is op Paleis Noordeinde ook het officiële rouwbeklag begonnen. Om twee uur vanmiddag betuigden de ministers van staat en oud-premiers de laatste eer aan de prins. Hij ligt opgebaard in een zogenoemde 'chapelle ardente'. Op zijn kist liggen de Nederlandse vlag en een enkele witte anjer. Prins Bernhard had zelf liever gezien dat de kist half open was geweest voor het afscheid, maar de koninklijke familie heeft anders besloten. Rondom de kist staat een erewacht van vier personen. Als eersten namen Pieter van Vollenhoven en de prinsen Willem-Alexander, Maurits en Pieter-Christiaan de wacht. Vanaf morgen kan het publiek afscheid nemen van de overledene. Paleis Noordeinde is hiervoor geopend van 9.00 uur tot 23.00 uur.

-
De biografie van Prins Bernhard vind je hier