Politiek droevig over dood markante prins

Minister-president Jan-Peter Balkenende heeft vanavond in een toespraak voor radio en televisie de overleden prins Bernhard herdacht. De premier roemde de grote betekenis van Bernhard in en direct na de oorlog, en herinnerde aan zijn inzet voor het bedrijfsleven en de natuur.

"Een mens om van te houden", memoreerde Balkenende prins Bernhard. Op 18 november was de premier nog op paleis Soestdijk geweest, voor een persoonlijke ontmoeting met de prins. "Dat gesprek heeft grote indruk op mij gemaakt", meende de minister-president, die in zijn toespraak ook de moeilijke periode rond de Lockheed-affaire aanhaalde.

Prins Bernhard
Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried
Pieter, Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld, Noble
Seigneur en Graaf van Schwalenberg en Sternberg

'Flair en charme'
Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas onderbrak om 21:30 uur een vergadering van het parlement, en gaf in een korte toespraak blijk van medeleven met koningin Beatrix en de overige leden van de koninklijke familie. Minister Thom de Graaf (D66), tijdens het debat aanwezig in de Kamer, noemt Bernhard een 'vrije geest'. CDA-voorman Maxime Verhagen prijst de warme en betrokken band die de prins na de oorlog onderhield met de veteranen uit de oorlog. Een woordvoerder van de VVD-fractie memoreert Bernhard 'als een man die zijn flair en charme heeft ingezet op veel terreinen'.

'Iets ondeugends, charmants'
PvdA-leider Wouter Bos was op een bijeenkomst van zijn partij in Amsterdam. Daar had de aanwezige burgemeester Job Cohen het droeve nieuws verteld en opgeroepen tot een minuut stilte. Bos noemt Bernhard 'iemand met vele gezichten'. "Hij was door velen geliefd en gewaardeerd, maar ook voor sommigen omstreden. (..) Hij had iets ondeugends, charmants", aldus Bos. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema bestempelt de prins als een 'symbool van hoop tijdens de Duitse bezetting'. SP-leider Jan Marijnissen spreekt over Bernhard als een pleitbezorger voor cultuur, natuur en sport, maar memoreert ook de Lockheed-affaire en een vermeend lidmaatschap van de NSDAP.

'Toegewijd pater familias'
Het onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders noemt de overleden prins 'een heel karaktervolle man die veel voor ons land heeft betekent'. De LPF spreekt over een legende, die zich jaren inzette voor de belangen van Nederland, de natuur en bedreigde diersoorten. De SGP laat weten te bidden dat de Koninklijke familie 'in deze moeilijke en verdrietige omstandigheden hulp mogen verwachten van de Koning der koningen, wiens Rijk geen einde kent'. De ChristenUnie ziet Bernhard als iemand die 'op allerlei fronten vocht voor de vrijheid van het land dat zijn tweede vaderland was'. D66 noemt Bernhard 'toegewijd pater familias'. "Hij was een man van uitersten: tegelijk een fervent jager en een beschermer van de natuur", aldus een woordvoerder.