Oppositie Oekraïne verlaat onderhandelingen

In Oekraïne heeft de delegatie van oppositieleider Viktor Joesjtsjenko de onderhandelingen met regeringskandidaat Viktor Janoekovitsj verlaten. Het overleg was bedoeld om uit de impasse te komen die is ontstaan na de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen, ruim een week geleden. Oleksandr Zintsjenko, de campagneleider van Joesjtsjenko, beschuldigt de autoriteiten van het onnodig rekken van de onderhandelingen.

Zintsjenko maakte het besluit het overleg te verlaten bekend vlak nadat het Oekraiense parlement een motie van wantrouwen tegen huidig premier Janoekovitsj had afgewezen. De parlementariërs zouden op dat moment zelfs hebben overwogen hun eigen besluit de verkiezingen ongeldig te laten verklaren terug te draaien. Hierop probeerde een deel van de menigte die al dagen lang het plein voor het parlement bezet het gebouw te bestormen. De bestorming was overigens geen groot succes. Wel liet parlementsvoorzitter Volodymyr Lytvyn direct weten dat van herziening van de ongeldigverklaring geen sprake van kan zijn.

Compromis
Janoekovitsj heeft intussen vandaag een compromisvoorstel gedaan aan zijn tegenstander. Deze zou, wanneer hij het presidentschap van de regeringskandidaat aanvaardt, premier kunnen worden in diens kabinet. Joesjtsjenko heeft het voorstel naast zich neer gelegd. Hij wil dat bewezen wordt dat er bij de verkiezingen is gefraudeerd. "De verkiezingen zijn vervalst. Mensen vragen of dit land een politieke elite heeft die in staat is eerlijke verkiezingen te houden", aldus de oppositieleider.

© AP
De twee kemphanen: Joesjtsjenko (voor) en Janoekovitsj