NL 3 komt met Marokkanen-discussie

Vanwege de onrust de afgelopen weken in de Nederlandse samenleving komen de VARA en de NPS vanavond met een ingelast anderhalf uur durend discussieprogramma, waarin Marokkaanse Nederlanders terugkijken op de gebeurtenissen van de afgelopen maand. In de uitzending, getiteld 'Hoezo Jihad?', komen alleen Marokkanen aan het woord, omdat die het meest 'onder vuur' lagen na de moord op film- en opiniemaker Theo van Gogh. Het programma draait dan ook uitsluitend over de spagaat waarin de Nederlandse Marokkanen zich bevinden.

De presentatie van de avond ligt in handen van Paul Witteman en Prem Radhakishun. Gediscussieerd wordt met Marokkaanse jongeren en hun ouders, met opinieleiders, buurtwerkers, politici, imams en gewone gelovigen.


Volgens de makers van het programma staat de fundamentele discussie over verantwoordelijkheid en vervreemding in eigen kring centraal. Aan bod komen:
- Staat de Nederlandse Marokkaan na 2 november anders in de Nederlandse samenleving?,
- Is er sprake van een maatschappelijk conflict of moeten de wortels in de Islam worden gezocht?,
- Wat is de positie van de moskeeën,
- Wat kan de Marokkaanse gemeenschap zelf ondernemen?

Gasten zijn onder meer de Amsterdamse wethouder Aboutaleb, die de Marokkaanse gemeenschap tot meer verantwoordelijkheid opriep na de moord op Van Gogh. Maar ook Mohammed Cheppih zal aanwezig zijn, ooit in de race voor het leiderschap voor de AEL en zichzelf een trots fundamentalist noemend, die de jihad in oorlogsgebieden van harte ondersteunt.

-
Hoezo Jihad?, vanavond Nederland 3 20:25 - 21:50 (Het programma is overigens niet rechtstreeks, maar wordt vanmiddag tussen 16:00 en 18:00 opgenomen in de Beurs van Berlage in Amsterdam)