Gezicht van beruchte piraat gereconstrueerd

Icoon Wetenschappelijk nieuwsEen Franse specialist is er in geslaagd om een beruchte zeerover die zeshonderd jaar geleden leefde een gezicht te geven. Klaus Störtebeker werd rond 1370 geboren en maakte tijdens zijn leven de Noordzee en Oostzee onveilig. De piraat had het voornamelijk voorzien op de rijkelijk beladen handelschepen van het Hanzeverbond.

Störtebeker, die opereerde vanaf het eiland Helgoland, verkreeg later de bijnaam 'Robin Hood van de Noordzee', omdat hij een deel van zijn buit onder armen verdeelde. In 1401 werd hij door Simon von Utrecht, kapitein van een hanze-schip, gevangen genomen. De zeerover werd later in de Duitse stad Hamburg onthoofd. Zijn hoofd werd vervolgens aan een paal gespijkerd als afschrikwekkend voorbeeld.

Op basis van de schedel, die in 1878 werd teruggevonden, en met behulp van computermodellen is door het Franse Atelier Daynes een gezichtsreconstructie uitgevoerd. Vanavond zal er op de Duitse zender Vox een documentaire te zien zijn over de reconstructie. Overigens is het niet geheel zeker dat de schedel ook daadwerkelijk van de legendarische zeerover is. Wetenschappers willen daarom DNA van de schedel vergelijken met het DNA van mogelijke nakomelingen van Störtebeker.

Reconstructie van het gezicht van Klaus Störtebeker
De schedel en het gereconstrueerde gezicht van Klaus Störtebeker