Bos: Opkomst Wilders toont onvrede kiezers

Volgens PvdA-leider Wouter Bos dreigt er na 2002 met Pim Fortuyn wederom een kiezersopstand die ook de PvdA kan treffen. In een interview met de Volkskrant laat Bos weten dat de stormachtige opkomst van Geert Wilders aantoont dat de kiezers nog steeds ontevreden zijn. Bos vreest dat vooral in PvdA-bolwerk Amsterdam rake klappen kunnen vallen in de aanhang van de sociaal-democraten.

Volgens de PvdA-leider hebben burgemeester Job Cohen en zijn partij in Amsterdam veel te slap gereageerd op de onrust in de Diamantbuurt, waar een autochtoon stel door Marokkaanse reljeugd werd weggepest. ''Ze hebben in Amsterdam nog steeds de neiging te denken dat wat in Rotterdam in 2002 gebeurde, in Amsterdam niet zal gebeuren. Dat hebben ze volstrekt mis.'' Er hoeft volgens Bos maar een Fortuyn-achtig figuur op te staan in de hoofdstad en de aanhang voor Cohen en de zijnen kan als sneeuw voor zon verdwijnen.

Te soft
Bos vindt dat een groot deel van de PvdA nog altijd 'te soft' is in het multiculturele debat. Veel mensen binnen zijn partij reageerden in eerste instantie dat de moord op Theo van Gogh mogelijk gezien moet worden als een symptoom van het harde debatklimaat rond moslims. Of dat het kwam door Van Goghs film 'Submission' die hij beter niet had kunnen maken. ''Het is mijn taak dat tegen te spreken. Ik wil niet vervallen in de fout van 2002. Ik zal nooit iemand onderschatten en nooit een politiek tegenstander wegzetten als iemand die je geen inhoudelijk debat waard vindt. Want dan zet je ook z'n kiezers weg'', aldus Bos, doelend op het debacle met voormalig PvdA-leider Ad Melkert die Fortuyn compleet negeerde en vooraf weigerde te zullen regeren met hem.

Wat betreft Wilders sluit Bos een toekomstige regering met hem niet uit. Volgens sommige opiniepeilingen kan de Groep Wilders op dit moment op ruim 25 zetels rekenen. De politieke barometer van NOVA (Interview/NSS) kwam gisteren uit op 13 zetels voor het geblondeerde Kamerlid. Dat zijn er weer 3 meer dan vorige week. Een aantal weken terug stond hij daar nog maar op één zetel.

Onderzoeksbureau TNS/NIPO zegt dat de Wilders-stemmers, net als bij Pim Fortuyn in 2002, vooral de niet-stemmers zijn. Van degenen die in 2003 niet stemden, zegt 17% nu op Wilders te zullen stemmen. Verder blijkt dat Wilders een breed publiek aanspreekt, maar dat zijn grote aanhang ook ingegeven wordt door de onrust die er op dit moment in de samenleving heerst. Als dat wat wegebt zal ook zijn aanhang weer slinken, zo vermoeden de onderzoekers.