Kabinet wil paspoort terroristen intrekken

Icoon Binnenlands nieuws Veroordeelde terroristen met een dubbele nationaliteit moeten voortaan hun Nederlandse paspoort kwijtraken. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Het gaat om alle personen die zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven of misdrijven tegen de veiligheid van de Staat. Voorwaarde is dus wel dat de terrorist een dubbele nationaliteit heeft, want anders zou hij staatloos worden, wat in strijd is met het internationale verdragen.

Nu kan het Nederlandse paspoort alleen ingetrokken worden bij mensen die hebben gefraudeerd zodat ze Nederlander konden worden, of bij mensen die onvoldoende hun best hebben gedaan om van hun oorspronkelijke nationaliteit af te komen.

De ministerraad is ook akkoord gegaan met maatregelen om het aantal dubbele nationaliteiten te beperken. Vreemdelingen die met een Nederlander trouwen en allochtonen van de tweede generatie moeten voortaan afstand doen van hun tweede nationaliteit, mits dat mogelijk is. Bijvoorbeeld Marokkanen kunnen hun Marokkaanse nationaliteit namelijk niet opzeggen omdat de Marokkaanse wet dat verbiedt.