Schaduwboekhoudingen gaan niet naar fiscus

Icoon Financieel nieuws De schaduwboekhoudingen van bouwbedrijven, die de afgelopen tijd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verzameld zijn, zullen niet overgedragen worden aan de Belastingdienst als de aannemers dit niet willen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. In totaal gaat het om zo'n vierhonderd schaduwboekhoudingen, waarin mogelijk verboden afspraken staan vastgelegd.

De bouwbedrijven werken mee aan het onderzoek over kartelvorming omdat ze dan een lagere boete kunnen krijgen als ze schuldig blijken te zijn. Bovendien kunnen ze opdrachten van de overheid mislopen als ze niet meewerken.

Staatssecretaris Wijn van Financiën had graag gezien dat die boekhoudingen ook overgedragen zouden worden aan de Belastingdienst, zodat de achterstallige belastingen op de onrechtmatig verkregen winsten alsnog geïnd zouden kunnen worden. Minister Brinkhorst van Economische Zaken was echter bang dat de NMa geen schaduwboekhoudingen meer zou krijgen als die aan de fiscus doorgegeven zouden worden.

Zestig procent van de bedrijven heeft inmiddels aangegeven er geen bezwaar tegen te hebben als hun boekhouding wordt doorgespeeld, en de andere veertig procent van de bedrijven hoeft dus niet bang te zijn voor een extra belastingaanslag.