Nederlandse 'imam' wenst Wilders dood

darkmania, TvB, P.A. en HeinsPim hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Nederlandse imam Abdul-Jabbar van de Ven heeft vanavond in het EO-programma 'Het Elfde Uur' gezegd dat hij Kamerlid Geert Wilders binnen nu en twee jaar de dood toewenst. Van de Ven hoopt wel dat Wilders niet door een moslim wordt vermoord.

De desbetreffende imam is een 25-jarige tot de islam bekeerde Nederlander uit Brabant die studeert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De jongeman, getooid met flinke bruine baard, wordt her en der omschreven als een radicale imam, maar dat bestrijdt hij zelf. Hij geniet op internet enige bekendheid als internet-imam. Zo leerde hij zijn trouwe gehoor dat het echt geen terrorisme is om een fundamentalistisch geloof te hebben en te vechten tegen de 'vervolging van moslims'. Sites als imaan.nl en al-islaam.com bevatten bijdragen van hem.

Van de Ven, die veel predikt in moskeeën, gaf vorige week in het Rotterdams Dagblad nog toe dat hij terrerurverdachte Jason W. wel eens had gezien tijdens een preek. ''Ik herinner me hem omdat hij in totaal driemaal na afloop van de dienst contact met me zocht. Het is al een tijdje geleden, maar iets extreems of gevaarlijks heb ik destijds nooit in hem gezien.'' In het interview zei Van de Ven dat hij zich sinds zijn bekering tot de islam een vreemdeling voelt: ''Het idee van een tolerant Nederland ben ik al lang verloren. Het is niet te beschrijven wat ik allemaal heb meegemaakt de laatste jaren. De sfeer is totaal intolerant.''

Tegenover Andries Knevel herhaalde Van de Ven vanavond dat hij blij was met de dood van Theo van Gogh, iets wat hij ook al in het Rotterdams Dagblad liet optekenen: ''Ik heb geen moment gerouwd om zijn dood. Ergens was ik wel blij, Van Gogh deed niets anders dan moslims tot diep in hun ziel beledigen. Hij had wat mij betreft ook onder een trein mogen komen of aan kanker mogen doodgaan. Hij is dood, dat is wat telt. Dat hij door een moslim is vermoord, betekent wel dat het hele circus weer is losgebarsten...''

Van de Ven bestreed vanavond bij Knevel dat zijn uitspraken jongeren aanzetten tot geweld. Hij wees op het verschil tussen ''wens en daad.'' je kunt volgens hem gedachten en gebeden wensen dat iemand sterft, zonder een moord goed te keuren.

Overigens ontkent Van de Ven dat hij imam is. Hoewel hij zich in 2001 in Trouw nog tooide met de titel ''jongeren-imam'' zegt hij nu slechts ''een student van de islam'' te zijn, die jongeren onderwijst.