Websites ilse media getroffen door trojan

YourMaster, speedydoc en nims hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuwsEen aantal websites van ilse media, waaronder Startpagina.nl, Nu.nl en ilse.nl, blijkt vanmorgen te zijn getroffen door een zogenaamde 'trojan'. Deze werd via advertenties op de genoemde websites verspreid. De aanval is vermoedelijk rond 9.00 uur begonnen en is sinds 13.00 uur vanmiddag beëindigd.

In een 'Alert' stelt ilse media dat kwaadwillenden via een code in de advertenties een code op een andere website lieten downloaden. Het is echter nog niet duidelijk wat de gevolgen van de trojan zijn. Ook over de omvang van het aantal getroffen bezoekers van de websites bestaat onduidelijkheid. Wel is duidelijk dat computergebruikers die Service Pack 2 van Windows XP en de meest recente updates van bekende virusscanners hebben geïnstalleerd niet door de trojan zijn getroffen. Mogelijk maakt de trojan gebruik van een lek, met de naam Exploit.HTML.Iframebof, in oudere versies van Internet Explorer. Daardoor zouden gebruikers van andere browsers dan Internet Explorer ook niet door de aanval zijn getroffen.

Ilse media raadt gebruikers in ieder geval aan om de meest recente service-updates van Windows te installeren en de virusdefinities van hun virusscanner te downloaden en te installeren.

Volgens Internet Storm Center zouden vandaag meer websites in Europa zijn getroffen door dezelfde trojan. Mogelijk zijn de advertentieservers de verspreider van de trojan waardoor mogelijk honderden andere websites worden getroffen.