Meer klachten over anti-islamitische uitingen

Volgens de Landelijke Vereniging van Anti Discriminatie Bureaus en Meldpunten (LVADB) is het aantal klachten over anti-islamitische uitingen sinds de moord op Theo van Gogh flink toegenomen. In totaal kwamen er na de moord 80 meldingen binnen die voornamelijk gaan over pogingen tot brandstichting, bekladdingen, sms-terreur en verbaal geweld. LVADB-voorzitter Jessica Silversmith denkt dat het werkelijke aantal incidenten veel groter is, omdat bij moslims in het algemeen een lagere meldingsbereidheid heerst dan bij andere geloofsgemeenschappen.

Ook de voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), Ayhan Tonca, denkt dat islamitische Nederlanders vaker worden geconfronteerd met verbaal geweld dan tot nu toe is geregistreerd. Uit incidenten gemeld bij de lokale moskee-organisaties blijkt dat vooral vrouwen met een hoofddoek het op straat moeten ontgelden, zegt Tonca. Dit omdat gehoofddoekte vrouwen in het openbare leven duidelijk herkenbaar zijn als moslim, waardoor onevenredig veel uitingen van agressie zich tegen hen richten.

Mohamed Sini, voorzitter van het dialoogcentrum Islam en Burgerschap zegt dat anti-islamitische uitingen op dit moment aan de orde van de dag zijn: ''Moslims zijn daarom niet geneigd om bijzondere aandacht te besteden aan incidenten. Ze zijn er aan gewend geraakt'', meent Sini.