Telfort komt met mobieltje voor doven

Telecomaanbieder Telfort heeft donderdag een mobiele telefoon voor doven en slechthorenden uitgebracht. Aan het mobieltje kunnen doven en slechthorenden een klein apparaat met een toetsenbord en beeldscherm koppelen, waardoor zij snel kunnen communiceren. The Buddy, zoals Telfort deze vinding heeft genoemd, draait volledig op tekstberichten.

Door middel van deze vinding kunnen gebruikers snel berichten uitwisselen met mensen die hetzelfde apparaat hebben. Bovendien kan The Buddy ook communiceren met de vaste teksttelefoon, waarover de meeste doven en slechthorenden nu al beschikken. Vooralsnog is The Buddy alleen te koppelen aan één soort mobiele telefoon.

The Buddy is een vinding van het bedrijf Blue-Comm. Het Amsterdams bedrijf had hiervoor een overeenkomst met Telfort. In februari borrelden de eerste ideeën op bij directeur Ko Blaauw en nu is de mobiele teksttelefoon al te verkrijgen. "Aan de buitenkant ziet het er heel simpel uit, maar het is een behoorlijk geavanceerd geheel geworden." Overigens blijft het hier niet bij. Blaauw maakte bekend dat er nu al aan plannen wordt gewerkt om The Buddy verder te vernieuwen.

Momenteel telt Nederland ongeveer 80.000 mensen met een zodanig slecht gehoor, dat zij niet mobiel kunnen bellen.