'Handlangers vervangen veroordeelden in cel'

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Criminelen die voor een korte tijd (tot 1,5 jaar) de gevangenis in moeten, laten soms anderen hun plaats innemen. Deze plaatsvervangers worden hiervoor beloond met bedragen tot wel tienduizend euro. Dit meldde het tv-programma NOVA donderdagavond. De truc zou al jarenlang regelmatig met succes worden toegepast.

Aan de poort van gevangenissen worden gedetineerden vaak slecht gecontroleerd, waardoor het niet moeilijk is om met een valse pas binnen te komen. Het gevangenispersoneel heeft niet de opleiding of kennis om bijvoorbeeld vervalste paspoorten of andere legitimatie te herkennen en er zijn geen goede computerverbindingen met politie en justitie. Ook zou het personeel bij twijfel geen kritiek durven te uiten op de leiding, omdat dit hen promoties zou kunnen kosten.

De persoonsverwisseling zouden vooral voorkomen in halfopen inrichtingen, bedoeld voor mensen met straffen tot anderhalf jaar, bijvoorbeeld fraudeurs en drugshandelaren. Deze mensen mogen na hun veroordeling naar huis en krijgen na een tijdje een justitie-oproep om zich bij de gevangenis te melden.

NOVA meldde te hebben gesproken met mensen binnen justitie en het gevangeniswezen. Het ministerie van Justitie zei echter de signalen niet te herkennen, wel werd er gemeld dat er onderzocht zal worden of de controles toereikend zijn. De partijen PvdA en VVD hebben inmiddels minister Donner van Justitie om opheldering gevraagd

"Justitie wantrouwt mensen niet, als die zichzelf komen melden", aldus een advocaat tegen NOVA.

Eerder berichtte FOK! al over Deense welgestelde criminelen die op een soortgelijke manier aan hun gevangenisstraf ontkomen.