Weinig slaap vergroot kans op zwaarlijvigheid

Chanty schreef voor ons dit bericht en plaatste het in de nieuws-submit:

Icoon Wetenschappelijk nieuws Artsen van de Columbia Universiteit van New York beweren een duidelijk verband tussen de hoeveelheid slaap en risico op overgewicht te hebben ontdekt. Volgens de wetenschappers neigt iemand die weinig slaapt sneller naar zwaarlijvigheid.

Bij vier uur of minder slaap neemt de kans op overtollige kilo's toe tot 73 procent. Dat betekent dat 73 procent van de deelnemers aan het onderzoek met minder dan vier uur slaap, aanzienlijk dikker was dan de controlepersonen die elke nacht zeven tot negen uur sliepen. Factoren zoals zwaarmoedigheid, alcholconsumptie en gebrek aan beweging werden buiten beschouwing gelaten.

Wie vijf uur of minder slaapt loopt nog maar vijftig procent kans op meer vet. En wie zes uur slaapt heeft 23 procent meer kans op overgewicht dan anderen met voldoende slaap.

Volgens Heymsfield is dit verband te verklaren door de stof leptin, een eiwit dat de honger stilt. Een gebrek aan slaap zou de productie van leptin onderdrukken. Bovendien stijgt de productie van grehlin, een stof die de eetlust juist opwekt.