Open brief aan Donner over godslastering

Het voorstel van Justitie-minister Piet Hein Donner om meer gebruik te gaan maken van het wetsartikel uit 1934 over smalende godslastering, is slecht gevallen bij een groot aantal cabaretiers, schrijvers en kunstenaars. Tientallen van hen hebben een open brief aan Donner gestuurd, waarin zij als 'vrienden van Theo' hun beklag doen.

Volgens de ondertekenaars kunnen zij, als Donner zijn zin krijgt, hun mening niet meer uiten. ''Moeten mensen die religies en extreme uitwassen daarvan ridiculiseren en aan de kaak stellen nu behalve terroristen ook ambtenaren vrezen?'', zo stellen zij. Volgens de schrijvers tast Donner hun grondrecht om te zeggen wat ze willen aan. ''Worden we daar wellicht nog in beschermd? Of riskeert elke cabaretier, kunstenaar, schrijver, cineast of theatermaker die een ironisch of satirisch bedoelde grap maakt, die kwetsend of godslasterlijk kan worden opgevat, meteen een boete of een celstraf?''

De vrienden van Van Gogh achten het tijdstip waarin Donner het godslasteren aan de kaak stelt ook verkeerd. ''In een tijd waarin de vrijheid van meningsuiting een onvoorstelbare dreun heeft gehad, is het niet verstandig een onderscheid te maken tussen beledigde gelovigen en beledigde ongelovigen.'' Donner zei afgelopen weekend dat hij niet op Theo van Gogh doelde toen hij met zijn voorstel kwam. De schrijvers vinden het echter ''erg slecht'' dat de minister niet openlijk de link durfde te leggen tussen zijn uitspraken en de moord op Theo van Gogh. Met welke uitspraken van wie heeft uw oproep dan wel te maken?, zo vragen zij zich af: ''Graag met naam en toenaam. En kunt u aangeven welke uitspraken u in de toekomst zo vreest?''

Hans Teeuwen


De open brief is onder anderen ondertekend door:
Filmmakers: Paula van der Oest, Eddy Terstall en Gijs van de Westelaken.
Columnisten: Jan Mulder, Remco Campert, Theodor Holman, Midas Dekkers en Kader Abdolah.
Schrijvers: Renate Dorrestein, Jan Wolkers, Tomas Ross, Kees van Beijnum, Ronald Giphart en Kees van Kooten.
Cabaretiers: Hans Teeuwen, Theo Maassen, Erik van Muiswinkel en Jack Spijkerman.
Diskjockeys: Claudia de Breij, Giel Beelen, Fred Siebelink en Ruud de Wild. En ook door de cynische stripfiguren Fokke & Sukke.

Vanavond in NOVA discussiëren onder meer cabaretier Hans Teeuwen en internet-columnist Mohammed Jabri van de nogal omstreden (anti-homomanifest) Marokkaanse site Elqalem.nl over het voorstel van Donner (Nederland 3 22:20 uur. Herhaling 01:00).

-
Zie ook: 'Moslims kunnen wel incasseren' en Verdonk: godslastering geen probleem.