Dwangbevel Indymedia om loggegevens

De DNS-provider van website Indymedia.nl heeft een dwangbevel van de politie Haaglanden gekregen om loggegevens af te staan. De politie wil het IP-adres van degene die begin oktober een bedreiging aan het adres van Geert Wilders plaatste.

Eerder weigerde Indymedia het OM al inzage in de eigen gegevens. In een persverklaring meldt de redactie van de website dat het geen loggegevens bijhoudt. Volgens Indymedia is het twijfelachtig of de gegevens wel via de DNS-provider te achterhalen zijn. "Een DNS-provider heeft niks met de inhoud van de website Indymedia.nl te maken, en heeft geen enkele toegang tot logs of het beheersgedeelte van de website. Het enige dat de DNS-provider doet, is zorgen dat bezoekers van Indymedia.Nl goed terecht komen als ze www.indymedia.nl intypen in de toolbar van hun webbrowser", aldus Indymedia.

De redactie verbaast zich over het dwangbevel, dat vrijdagavond werd bezorgd. In het bevel werd geëist dat de loggegevens binnen 48 uur ter beschikking worden gesteld. Doordat deze periode midden in het weekend valt is het onmogelijk juridisch advies in te winnen. Eerder vroeg Maurice Wessling van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom zich al af of een site verplicht kan worden gesteld gegevens van de bezoekers te bewaren. "Recente wijzigingen in de wet Vorderen gegevens telecom hebben alleen betrekking op gegevens van de klanten van een ISP en niet op bezoekers van een website, zoals bij Indymedia. Wat het nog lastiger maakt, is dat een site niet verplicht is gegevens te bewaren." Indymedia meldt in haar verklaring de 'intimiderende oproepen' van de politie zat te zijn.

De bedreiging, beter bekend als de 'moordposter', werd begin oktober door een bezoeker van Indymedia op de site geplaatst. Ondanks dat de bewuste post binnen drie kwartier door de redactie werd verwijderd kreeg de bedreiging veel media-aandacht. Indymedia werkt volgens een 'open posting' principe, wat betekent dat iedereen zonder controle vooraf berichten kan plaatsen.