Wetenschapper claimt vondst Atlantis

VrijeVal, macromarkt.nl en EdwinB-RDam hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Atlantis heeft echt bestaan, het eiland ligt tegenwoordig in de bodem van de Middellandse zee, aldus de Amerikaanse wetenschapper Robert Sarmast. Hij sprak vandaag op een persconferentie in Limassol op het eiland Cyprus.

Volgens Sarmast ligt het mythische verloren eiland op 1,5 kilometer onder de zeespiegel tussen Cyprus en Syrië. Hij meent dat op deze diepte, zo'n tachtig kilometer uit de kust van Cyprus, door mensenhanden gemaakte structuren liggen. "Het is een lange weg geweest om zover te komen, maar vandaag is het alle moeite waard gebleken. Als dit Atlantis niet is, wat dan?", aldus Sarmast.

De man doet al tien jaar onderzoek naar Atlantis en erkent dat er nog geen tastbaar bewijs is voor zijn stelling. Hij zei echter te hopen dat een duikteam op de aangewezen plek naar de zeebodem zal afdalen en materiaal kan opduiken.

De Griekse wijsgeer Plato (427-347 voor Christus) schreef als eerste over Atlantis. Hij beschreef het eiland tot in detail. Zo meende hij bijvoorbeeld dat het centrum van Atlantis een uitgebouwd systeem van cirkels was, met om beurten een ommuurd eiland en een kanaal. De totale doorsnede zou 22,5 kilometer zijn. Volgens Plato lag Atlantis buiten de Middellandse Zee en verdween het rijk rond 9500 voor Christus door een wereldwijde catastrofe. Volgens de Griekse mythologie is Atlantis door de oppergod Zeus vernietigd.