'Zeer hoog sterftecijfer in kampen Uganda'

Icoon Buitenlands nieuws Volgens Artsen zonder Grenzen is het aantal sterfgevallen in de vluchtelingenkampen in het noorden van Uganda 'buiten proportie', en is er onmiddellijke actie nodig. Dit heeft de organisatie uit eigen onderzoek geconcludeerd. Er zou sprake zijn van "immens leed en een zeer ernstige slepende humanitaire crisis".

Uit het onderzoek van Artsen zonder Grenzen, dat zich toespitste op zes vluchtelingenkampen, bleek een sterftecijfer van 2,8 op de 10.000 mensen per dag. Bij een sterftecijfer van 2 op de 10.000 per dag wordt normaal al gesproken van een noodsituatie.

In Uganda woedt al meer dan achttien jaar een burgeroorlog tussen het regeringsleger en de rebellen van het 'Verzetsleger van de Heer' (LRA). Meer dan 1,6 miljoen mensen hebben hun huizen moeten verlaten en verblijven nu in de vluchtelingenkampen.

"De oorlog in Uganda is een typisch voorbeeld van een chronisch conflict dat in stilte miljoenen mensenlevens ontwricht", aldus een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen. Vorig jaar zei een ondersecretaris-generaal voor Humanitaire Zaken van de VN ook al dat hij "geen ander deel van de wereld weet waar een ramp plaatsvindt op dezelfde schaal als in Uganda, dat zo weinig internationale aandacht krijgt".