Frankrijk treurt om dode berin

Icoon Buitenlands nieuwsDe dood van de 15-jarige berin Cannelle heeft tot opschudding in Frankrijk geleid. Cannelle was de laatste 'echte' bruine beer in de Pyreneeën. Ze kwam om toen ze in een groep jagers belandde die op zwijnenjacht waren. De beer, die samen was met een tien maanden oud jong, voelde zich bedreigd en kwam op één van de jagers af. Deze restte weinig anders dan Cannelle uit noodweer te doden.

"Een groot verlies voor de variëteit in dierensoorten in Frankrijk en Europa", reageerde de Franse president Jacques Chirac. Minister van Milieu Serge Lepeltier reisde af naar de plek des onheils, het dal van Aspe in de Pyreneeën. Lepeltier noemde de dood van Cannelle een 'een milieucatastrofe'. Met de dood van de berin zijn volgens natuurbeschermers jarenlange inspanningen om de bruine beer te herintroduceren in de Pyreneeën teniet gedaan. Er lopen nog ongeveer vijftien exemplaren rond in het berggebied in Zuid-Frankrijk. Hiervan zijn slechts vier wijfjes op een leeftijd dat ze zich kunnen voortplanten.

De natuurbeschermers overwegen een aanklacht in te dienen tegen de betrokken groep jagers, wegens 'het doden van een beschermde diersoort'. Tegelijkertijd wordt er kritiek geuit op de overheid, die naliet een totaal jachtverbod in de Pyreneeën door te voeren. Over de overlevingskansen van het berenjong maken deskundigen zich overigens weinig zorgen. Het beestje zou oud genoeg zijn om zelfstandig voedsel te kunnen vinden. Wel is in het gebied meteen een jachtverbod van kracht geworden.

Berin Cannelle
De bruine beer dreigt uit te sterven in de Pyreneeën