Hogere straffen voor computercriminaliteit

Icoon Digital nieuws De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met hogere straffen voor bepaalde vormen van computercriminaliteit. Naast hogere straffen zullen in de nieuwe wetgeving ook de bevoegdheden van politie en justitie vermeerderd worden. Met de nieuwe wet voldoet Nederland aan de eisen van het Cybercrime Verdrag dat in 2001 in Boedapest werd ondertekend door 43 landen. Het is nog niet bekend wanneer de wet naar de Tweede Kamer gaat.

Op bijvoorbeeld het binnendringen van andermans computer komt maximaal een jaar gevangenisstraf te staan. Dit kan oplopen tot vier jaar cel als er bij de inbraak ook informatie wordt gestolen. Ook op het opzettelijk verstoren van de toegang of van het gebruik van een systeem komt een maximumstraf van een jaar te staan. Hier onder valt bijvoorbeeld het versturen van grote hoeveelheden spam.

Momenteel is het inbreken of verstoren van computersystemen pas strafbaar als daarbij een beveiliging wordt gekraakt of als daarbij een technische ingreep in de computer wordt uitgevoerd.