Discriminatiebureau klaagt columnist aan

Tegen een columnist van weekblad De Duinstreek, een huis-aan-huis krant die in een aantal Noord-Hollandse kustgemeenten verschijnt, is aangifte gedaan wegens discriminatie en aanzetten tot haat op grond van afkomst, huidskleur en ras. De aangifte is afkomstig van het Anti-Discriminatie Bureau Noord-Holland-Noord (ADBNHN).

De columnist, Jouke Minkema, had eind oktober een opiniestuk gewijd aan de problemen met Antillianen in Den Helder en aan een Helderse-delegatie die in het kader daarvan naar Curaçao reist om te bekijken hoe de jeugd hier beter opgevangen kan worden. Minkema schreef dat die delegatie ''ging uitvlooien wanneer jongeren zich daar als crimineeltjes ontplooien alvorens massaal de oversteek naar ons land te wagen en vooral Den Helder levensbedreigend te terroriseren''.

Over die zinsnede is het ADBNHN nog niet eens het kwaadst. Het meest gevallen zijn de discriminatiebestrijders over de volgende twee zinnen: ''En het zijn niet alleen Antillianen die zich als jatters, geweldplegers, aanranders, verkrachters en moordenaars onder ons bewegen'' en ''Veel meer dan de helft van de criminelen die een spoor van dood, ellende, verdriet en verderf nalaat, is getint.''

Minkema ontkende afgelopen woensdag in de Duinstreek dat hij heeft willen aanzetten tot haat of discriminatie. Het ADBNHN vindt echter dat die reactie nog meer het aanzetten tot haat voedt, omdat Minkema het daarin onder meer heeft over ''donkere jongens'' die fietsen vernielen.