Examenvragen inburgering Paradiso nep

De vragen die afgelopen zaterdag werden gesteld in de Amsterdamse poptempel Paradiso tijdens het eerste 'Nationale Inburgeringsexamen', komen helemaal niet uit de inburgeringstoets die allochtonen moeten afleggen. Die suggestie werd door de organisatoren wel gewekt, ook het NOS-Journaal berichtte in die trant, en velen maakten zich boos over de 'belachelijke' vragen. LPF-Kamerlid Nawijn wilde zelfs Kamervragen stellen over de toets.

Minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken reageerde vandaag geïrriteerd op de commotie die is ontstaan. De toetsvragen die in Paradiso werden gesteld komen niet uit het nieuwe noch uit het huidige inburgeringsexamen, zo maakte ze duidelijk. De vragen kwamen uit een boekje van de educatieve uitgeverij Malmberg, dat sommige opleidingen gebruiken als voorbereiding op het inburgeringsexamen voor nieuwkomers. De overheid heeft daar verder niets mee te maken.

De inhoud van het nieuwe examen is overigens nog niet bekend, omdat dit nog wordt ontwikkeld. Bovendien is het geheim, omdat anders iedereen de antwoorden al vooraf uit zijn hoofd kan leren.

De vragen die nu her en der op internet circuleren, zijn dus enkel oefenvragen.

Een paar van de oefenvragen
Je hebt uit het land waar je vandaan komt je diploma’s meegenomen. Waar kun je als werkzoekende je diploma’s laten waarderen?
1. De IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst
2. Het gemeentehuis
3. Het CWI, het Centrum voor Werk en Inkomen

Mevrouw de Koning moet het na haar operatie rustig aan doen. Haar man heeft het moeilijk om werk, kinderen en huishouden te combineren. Wat kunnen zij het beste doen?
1. De kraamzorg bellen
2. In de krant een advertentie plaatsen voor een hulp
3. De thuiszorg bellen

Je bent pas verhuisd. Je buren vragen of je langskomt. Wat kun je het beste doen?
1. Een kleinigheidje meenemen
2. Een cadeau meenemen
3. Niets meenemen

Je staat in een telefoonautomaat en ontdekt dat je alleen kunt bellen met een telefoonkaart. Waar kun je een telefoonkaart kopen?
1. Postkantoor
2. Sigarenwinkel
3. Gemeentehuis

Alle vragen staan dus hier (even naar onder scrollen), en de antwoorden hier. (via weblog SP-senator Anja Meulenbelt)