CU: 'Drugsgebruik in openbare ruimtes verbieden'

Icoon politiek binnenland nieuws Volgens de ChristenUnie moet drugsgebruik in openbare ruimtes strafbaar worden. Momenteel wordt alleen het bezit van drugs vervolgd, terwijl volgens de ChristenUnie juist het gebruik overlast oplevert. Fractievoorzitter Rouvoet zal dinsdag tijdens de behandeling van de Justitie-begroting met het voorstel komen. Volgens Rouvoet is er geen wetswijziging nodig voor het verbod, maar hoeft minister Donner van Justitie alleen maar de richtlijnen voor het OM te veranderen.

Rouvoet zal dinsdag met twee varianten van het plan komen. In de eerste variant zal het alleen nog maar toegestaan zijn drugs te gebruiken in niet-publieke ruimtes, zoals thuis of in een coffeeshop. De tweede variant stelt alleen een verbod voor op plaatsen waar overlast dreigt, zoals in winkelcentra, stations en parken. Plaatsen waar veel kinderen komen, zoals speeltuinen of schoolpleinen, kunnen daar ook onder vallen.

De ChristenUnie wil verder ook een algemeen verbod op drugsgebruik door minderjarigen. Rouvoet noemt het "te gek voor woorden" dat nu de enige beperking is dat coffeeshops geen drugs aan jongeren onder de achttien jaar mogen verkopen.