Turks minderhedenrapport op tv verscheurd

In Turkije is de presentatie van een rapport over de rechten van minderheden in het land vandaag uitgelopen op een schandaal. Tijdens de presentatie, die rechtstreeks op tv werd uitgezonden, trok één van de leden van de door de regering ingestelde mensenrechtencommissie het rapport uit de handen van de commissievoorzitter en scheurde het aan flarden. Toen een aantal andere commissieleden zich solidair verklaarden met de 'stukscheuractie', brak commissievoorzitter Ibrahim Kaboglu de persconferentie af.

In het kritische rapport wordt opgeroepen tot een fundamentele verandering in de manier waarop minderheden in Turkije worden behandeld. Dat zou nodig zijn om Turkije op een lijn te brengen met de Europese Unie.

In Turkije hebben nu alleen de niet–islamitische Armeniërs, Grieken en joden een officiële erkenning als minderheid. De grootste minderheidsgroeperingen in het land, de Koerden en de Alawitische moslims, worden niet genoemd. In het rapport staat dat iedere groep zich officieel als minderheid moet kunnen aanduiden. Dat zou betekenen dat de Koerden zich Turkse Koerden kunnen noemen, net zoals de Turken in Nederland zichzelf Nederlandse Turken kunnen noemen.

Er zijn veel Turken die een officiële minderhedenstatus voor de Koerden niet zien zitten; Ze zijn bang dat dit betekent dat ze extra rechten gaan opeisen en dat het uiteindelijk zelfs leidt tot onafhankelijkheid.