Boodschap Bin Laden ontregelt campagne

Icoon US verkiezingen 2Het is onduidelijk welk effect de videoboodschap van terroristenleider Osama Bin Laden zal hebben op de Amerikaanse verkiezingen. Het beheerste in ieder geval gisteren en vandaag de campagne van de twee belangrijkste kandidaten, George Bush en John Kerry. Analisten zijn verdeeld over de vraag wie er garen kan spinnen door de verschijning van Amerika's aartsvijand.

In eerste instantie waren de reacties van zowel Kerry als Bush fel. De woorden van Bin Laden waren voor beiden aanleiding het internationale terrorisme te waarschuwen. Vandaag deed Kerry tijdens een bijeenkomst in Wisconsin een voorzichtige poging voordeel te putten uit het optreden van de Al-Qaeda-leider. Hij wees Bush erop dat Bin Laden drie jaar na de aanslagen van 11 september 2001 nog altijd de mogelijkheid heeft om dreigementen te uiten. Kerry verweet de Republikeinen meer oog te hebben gehad voor Irak dan voor de jacht op Al-Qaeda.

Osama Bin Laden
Osama Bin Laden spreekt

Dat was tegen het zere been van de Republikeinen. Bush noemde de opmerkingen van zijn opponent 'schandelijk' en een woordvoerder van de Republikeinen riep op om dit soort politieke aanvallen achterwege te laten. Naar aanleiding van de videoboodschap heeft de Bush-regering lokale autoriteiten opgeroepen extra waakzaam te zijn in de aanloop naar de verkiezingen van dinsdag. "We blijven bezorgd over de intentie van Al-Qaeda om de Verenigde Staten te treffen, en we kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat de video een signaal kan zijn om op te roepen tot gewelddadigheden of een aanval", aldus een verklaring van de FBI die gisteren werd rondgestuurd.

John Kerry
John Kerry op een verkiezingsbijeenkomst

Peilingen
De peilingen laten ondertussen een verdeeld beeld zien. De dagelijkse meting van Reuters/Zogby geeft een minimale voorsprong voor de Democraat Kerry, 47 om 46 procent. Newsweek laat een voorsprong zien van zes procent voor president Bush, 50 om 44 procent. Beide peilingen werden tussen 27 en 29 oktober afgenomen, en vandaag gepubliceerd. Belangrijker dan de meeste stemmen zal in het Amerikaanse verkiezingssysteem echter de staten en het aantal kiesmannen zijn dat een kandidaat weet binnen te slepen. In een aantal staten lijkt het uit te draaien op een nek-aan-nek-race tussen Kerry en Bush, waaronder het belangrijke Ohio (20 kiesmannen), Pennsylvania (21 kiesmannen) en Florida (27 kiesmannen).

George Bush
George Bush ligt in een poll van Newsweek 6 punten voor


-
Meer info over de verkiezingen in de VS vind je in het topic Wegwijs bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004 in het politieke subforum van FOK!
Submitter:  Bron: Diversen