Koerden en busjes vullen het Malieveld

Het Haagse Malieveld staat op dit moment vol betogers. Er zijn dan ook maar liefst twee protesten aan de gang.

Zo'n 3.000 Koerden protesteren tegen de aankomende uitzetting van PKK-kopstuk Nuriye Kesbir. Die zit in Nederland gevangen en wordt binnenkort aan Turkije uitgeleverd. De Hoge Raad besliste in mei dat niets een uitlevering in de weg staat. Ook minister Donner heeft inmiddels het groene licht gegeven. Maandag dient nog wel een kort geding, echt de allerlaatste kans om uitlevering te voorkomen.

Turkije wil Kesbir berechten omdat ze betrokken zou zijn geweest bij zeker 25 aanslagen van de PKK op vooral militaire doelen. Zelf heeft Kesbir altijd ontkend iets te maken te hebben met aanslagen. Volgens eigen zeggen was ze slechts actief in de vrouwenbeweging.

Op het Malieveld lopen protesterende Koerden rond met het portret van Kesbir en met vlaggen met daarop het portret van Abdullah Öcalan, die al sinds 1999 in Turkije in de gevangenis zit. Hij is de leider van de Koerdische afscheidingsbeweging Konga-Gel, de opvolger van de PKK.

Kesbir en haar achterban vrezen dat ze in Turkije geen eerlijk proces krijgt en dat zij gemarteld zal worden.

Grijs kenteken
Van een hele andere orde is het protest op het Malieveld tegen het afschaffen van het grijze kenteken. De helft van het veld is gevuld met honderden voertuigen, waaronder veel bestelbusjes.