Plek UMTS-masten wordt geheimgehouden

Het Antenneregister op internet toont bewust niet de plaatsen waar al duizenden GSM- en UMTS antennes staan. Dit tot afkeuren van zowel politiek als verontruste burgers, aldus het magazine Netkwesties.

KPN, Vodafone en Ran (de recent verbroken joint-venture van T-Mobile en Orange), zetten in een hoog tempo naast hun GSM-masten ook UMTS masten neer. Dit heeft een bijna verdubbeling van het aantal zendmasten tot gevolg. KPN en Vodafone zeggen inmiddels al een UMTS-dekking van ongeveer de helft van Nederland te hebben. Het gaat hier om meer dan duizend antennes, wat mogelijk de oorzaak is van toenemende gezondheidsklachten.

Het RTL-nieuws onderzocht vorige week het met vijftien antennes bedekte dak van een flatgebouw aan het Amsterdamse Nassauplein. De bewoners van de bovenste verdiepingen klagen sinds de plaatsing over niet te herleiden klachten: hartkloppingen, hoofdpijn, depressies, vermoeidheid, huidproblemen, slapeloosheid en paniekaanvallen. De klachten verhevigden sinds het plaatsen van de UMTS-antennes, aldus de bewoners.

In de Groningse wijk Hoornsemeer klagen inwoners over dezelfde gezondheidsproblemen als die in Amsterdam sinds er drie UMTS-masten werden geplaatst. Inwoners vrezen voor een kankerepidemie, met name omdat Zweedse onderzoekers van het Karolinska instituut recentelijk een aantoonbaar verband aantoonden tussen tumoren aan het oor en langdurig gebruik van gsm's.

In 2003 heeft TNO vastgesteld dat 1 Volt/meter al invloed kan hebben op 'het welzijn van het lichaam', echter de stralingsnorm voor telefoniemasten ligt meer dan vijftig keer hoger dan dit vermogen. De Kamer heeft toen gezegd binnen een half jaar resultaten te willen, maar bij recentelijke navraag aan PvdA-kamerlid Martijn van Dam blijkt dat de resultaten nog een jaar zullen duren, aldus Netkwesties. Ook de Duitse overheid heeft een onderzoek gestart, nadat bleek dat bij de plaats Naila drie keer zoveel kankergevallen voorkwamen binnen een straal van vierhonderd meter rond een zendmast dan daarbuiten.

Intussen zijn KPN en Vodafone vrij het land vol te bouwen met stralingsmasten. Bij navraag van drie telecombedrijven waar de zendmasten staan, bleek er steeds doorverwezen te worden naar Monet die weer doorverwijst naar het Antennebureau. Bram Boogaard van het Antennebureau zegt: "Er is bewust voor gekozen dat niet op internet te zetten. Dat hebben we een aantal jaar geleden met de telecombedrijven zo afgesproken. Waarom? Nou, om veiligheidsredenen." Verder kan Boogaard er niets over zeggen, en verwijst door naar Economische Zaken.

Judith Thompson, woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken zegt: "We willen bewust een drempel opwerpen. Mensen moeten zelf bellen naar het Antennebureau om meer informatie over de antennes in een bepaald postcodegebied te krijgen". "Door geen kaart op internet aan te bieden willen we voorkomen dat mensen een totaalbeeld van de infrastructuur kunnen krijgen", zegt Thompson. "Aan de ene kant doen we dit op verzoek van de telecomoperators. De locaties van de masten zijn bedrijfsvertrouwelijk en belangrijk voor de concurrentie tussen de bedrijven. En aan de andere kant doen we het inderdaad om veiligheidsredenen. Als precies bekend is waar de masten staan is het netwerk veel kwetsbaarder."

Bij het argument dat een kwaadwillende nu ook al op straat kan zien waar de masten staan, reageert ze: "Het gaat om het totaalbeeld, de totale infrastructuur. We willen niet dat die gemakkelijk te achterhalen is. Ik weet ook niet precies wat kwaadwillenden daarmee kunnen doen, maar het lijkt me niet verstandig." Of het aannemelijk is dat er groepen 'telefoonterroristen' opduiken, weet Thompson niet.

Zowel het CDA als burgers zijn niet helemaal content met het Antenneregister. Bij regeringspartij CDA is Kamerlid Joop Atsma er ook voorstander van dat 'voor burgers scherp in kaart wordt gebracht waar de antennes staan'. "Dit proces is stapsgewijs voltrokken de afgelopen vijftien jaar. Hier op het platteland wordt keurig in de krant gepubliceerd door de gemeenten waar de antennes geplaatst worden. Wie het wil weten, komt er uiteindelijk wel achter. Maar ik ben er zeker niet op tegen als de locatiegegevens ook op internet komen te staan."

Lees meer op Netkwesties.