Burenterreur komt vaak voor

Icoon Binnenlands nieuws Jaarlijks worden honderden gezinnen hun huizen uit getreiterd door hangjongeren, straatruzies en a-sociale buren. Met name in de grote steden is de terreur aan de orde van dag. Woningcorporaties, gemeente en politie staat vaak met hun rug tegen de muur.

In Amsterdam zijn naar schatting zo'n tachtig groepen bestaande uit ongeveer twintig probleemjongeren die structureel overlast veroorzaken. Ze verpesten voor tientallen gezinnen het woongenot.

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, zegt daarover: "We hebben deze jongeren inmiddels in kaart gebracht en zullen ze aanpakken, waardoor de overlast verminderd wordt. Het lijkt een kat-en-muisspel tussen de overheid en de jeugd, maar we blijven volharden en gaan ermee door."

Cohens reactie volgt die op het incident rondom een gezin, dat door Marokkaanse buurtterreur de diamantbuurt moest onvluchten. Eenzelfde lot overkwam een gezin uit Honselerdijk. Zij zitten nu ondergedoken ergens in het midden van het land, uit vrees voor hun voormalige Marokkaanse buren.