Netwerk bericht over macht van weblogs

Het tv-programma Netwerk behandelt vanavond het fenomeen webloggen en dan met name de invloed die er van een weblog uit kan gaan. Zo zou in de Verenigde Staten de kracht van weblogs steeds meer worden onderkend. Bloggers wisten daar bijvoorbeeld vorige maand de onechtheid aan te tonen van voor Bush belastende documenten, die in een tv-programma waren getoond.

In Nederland openbaarde een weblog onlangs persoonlijke e-mails van officier van justitie Tonino, die al onder vuur lag. Na de nieuwste ophef trok hij zich terug uit zijn functie.

In ons land zijn naar schatting 50.000 webblogs geregistreerd, maar veel beginnende loggers houden het na een paar dagen al voor gezien. Er zijn maar een handvol weblogs die echt veel bezoekers hebben, zoals GeenStijl, Retecool, Neukia, Flabber, Volkomenkut of Kladbloq, en natuurlijk ons eigen FOK!-weblog. Ook een aantal bekende Nederlanders heeft een weblog, bijvoorbeeld Bieslog, het dagelijkse log van Wim De Bie.

Netwerk laat vanavond Jeroen Otten van Zeikerdje.com aan het woord. Hij haalde laatst het nieuws door een vermeende terroristenhandlanger van de ontvoerders van de in Irak gegijzelde (en later onthoofde) Brit Ken Bigley te bellen. Verder komt internetjournalist Francisco van Jole aan het woord en een ex-medewerker van GeenStijl. Laatst vernoemde weblog liet gisteren weten dat het zelf niet wilde aanschuiven bij Otten en dat ook 'Reet' van Retecool daar geen zin in had. Ook andere 'grotere' logs zouden bedankt hebben voor de eer.

-
Netwerk uitzending De macht van weblogs, vanavond op Nederland 1, om 20.30 uur. Herhaling om 01:10 uur.