Wetenschappers tonen gelijk Einstein aan

Icoon Wetenschappelijk nieuws Het laatste grote vraagstuk van de relativiteitstheorie van Einstein is eindelijk bewezen. Wetenschappers hebben voor het eerst het bestaan van 'frame dragging' aangetoond, waarmee alle onderdelen van de theorie in de praktijk zijn bewezen. Dit werd donderdag bekend gemaakt. Einsteins relativiteitstheorie stamt al uit begin jaren twintig van de twintigste eeuw.

'Frame dragging'
Einstein voorspelde onder andere dat de structuur van ruimte en tijd krom getrokken en uitgerekt zou kunnen worden door de zwaartekracht van een draaiend lichaam, zoals de aarde. Dit verschijnsel staat bekend als 'frame dragging' of als het 'Lense-Thirring effect'.

Dit effect was tot voor kort nog nooit gemeten, omdat de variaties in gravitatiekracht die bepaald moesten worden bijna niet waarneembaar waren. In 1997 beweerde een groep astronomen dit effect wel waargenomen te hebben bij een zwart gat, maar dit onderzoek was omstreden.

Het bewijs
Ignazio Ciofolini van de universiteit van Lecce (Italië) en Erricos Pavlis van het Joint Center for Earth Systems Technology in Baltimore (VS) hebben het bestaan van frame dragging nu wel aangetoond door gebruik te maken van lasers en twee speciale satellieten.

De LAGEOS-satellieten werden in 1976 en in 1992 gelanceerd en zijn elk bedekt met 426 spiegeltjes. Door middel van krachtige laserstralen vanaf de aarde die op de spiegeltjes weerkaatst worden, kan de afstand van de aarde tot de satellieten op enkele millimeters nauwkeurig bepaald worden. Door miljoenen metingen verspreid over elf jaar te analyseren konden de wetenschappers het bestaan van frame dragging aantonen.

De bevindingen van de twee zijn in het algemeen lovend ontvangen, hoewel er nog wel enige kritiek is omdat de metingen niet nauwkeurig genoeg zouden zijn. Om het verschijnsel definitief aan te tonen is in april een andere speciale satelliet gelanceerd, die veel nauwkeurigere metingen mogelijk moet maken.

Een illustratie van frame dragging
Frame dragging