Kamp zegt Irak maximale inzet toe

Minister Kamp van Defensie heeft woensdag in Bagdad toegezegd dat Nederland zijn uiterste best zal doen om de veiligheid in de Iraakse provincie Al Muthanna te vergroten. Hij zei dit in een gesprek met interim-premier Allawi. De Nederlandse militairen zullen tot 15 maart in de provincie blijven. Tijdens zijn bezoek aan Irak deed Kamp onder andere de 1360 in Irak gelegerde Nederlandse militairen aan.

Aanvankelijk zouden de Nederlandse troepen half juli vertrekken. Op verzoek van de gouverneur van Al Muthanna verlengden de Nederlanders hun verblijf met acht maanden.

Kamp zegde Allawi verder zijn steun toe bij de verhoging van de kwaliteit van leger en politie in Irak. Volgens Kamp zal de Europese Unie de helpende hand bieden bij het opleiden van de politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht in Irak. Nederland heeft al veel Iraakse politieagenten opgeleid.

Tijdens zijn bezoek heeft hij naast de velen beloften ook harde woorden gesproken. Zo gaf hij gouverneur Mohammad Abbas Al Hassani van de provincie Al Muthanna te kennen dat de Nederlanders vertrekken als er zich nog een keer een hinderlaag voordoet als op 14 augustus toen wachtmeester Jeroen Severs uit Culemborg om het leven kwam.