Maharishi koopt Vaalser Drielandenpunt op

Het Drielandenpunt bij Vaals is sinds een week eigendom van de Maharishi Foundation (MF) van de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi. De organisatie wil op het hoogste stukje Nederland een universiteit voor de wereldvrede bouwen. De Maharishi Foundation heeft met de koop van de aandelen van de Labyrint Drielandenpunt bv het eigendom gekregen over twaalf hectare Vaalserberg.

Alleen over de overname van het Belgische deel van het Drielandenpunt, waar de uitkijktoren is gevestigd, wordt nog onderhandeld. De MF zegt met name geïnteresseerd te zijn in het symbolische karakter van het punt waar verschillende nationaliteiten worden samengebracht. De organisatie, die wereldwijd zo'n zes miljoen volgelingen heeft, zet zich in voor wereldvrede, die men door middel van transcendente meditatie hoopt te bereiken. Door giften van aanhangers is de MF steenrijk. Het hoofdkantoor van de beweging is sinds 1985 gevestigd in het Limburgse Vlodrop.

Niet iedereen staat echter te juichen bij de overname. Bezoekers vrezen dat de authenciteit van de plek zal worden aangetast. De Partij Nieuw Limburg (PNL) heeft opgeroepen de koop terug te draaien. Volgens de PNL zouden de activiteiten van de Maharisha-beweging zich niet verhouden tot de ontwikkeling van de dagrecreatie. Woordvoerder R. Jung van MF bestrijdt dit. "We zijn helemaal niet van plan om iets aan de recreatie te veranderen. Sterker, we willen de boel opknappen of zelfs uitbreiden", reageert Jung. Bij een universiteit moet volgens Jung niet gedacht worden aan een enorm gebouw met honderden studenten. "Het zal meer een komen en gaan zijn van bezoekers die interesse hebben in deze materie."

Overigens is de bouw van de universiteit nog maar het begin van de expansiedrift van de MF. In elke grote stad moet een vredespaleis komen. In veel steden is de grond hiervoor al gekocht. "Als je ziet hoe slecht het met de wereld gaat, zul je begrijpen dat we haast moeten maken om die wereldvrede te bereiken", aldus woordvoerder Jung.