Hoe meer seks, hoe beter het sperma

Icoon Medisch nieuws Mannen die vaker seks hebben, bezitten over een betere kwaliteit sperma. Dat beweert David Greening, IVF-expert (invitro-fertilisatie) uit Sydney. Zijn bewering is tegendraads met de raad die veel koppels meekrijgen, wanneer ze een IVF-behandeling ondergaan. Hen wordt verteld dat ze drie dagen zich seksueel moeten onthouden.

"Er bestaat geen twijfel over dat er bij onthouding een verhoogde DNA-beschadiging is bij het sperma", aldus Greening. "Volgens mij is het idee dat onthouding de kwaliteit van het sperma bevordert helemaal verkeerd. Koppels die proberen zwanger te raken moeten zoveel mogelijk seks hebben."

Het onderzoek van Greening en collega-wetenschappers bestond uit het volgen van 42 mannen, die elke dag hun witte goud moesten laten komen en dat gedurende een periode van zeven dagen. Deze sperma werd vergeleken met de kwaliteit van het sperma die voor het begin van het onderzoek was afgenomen. Conclusie daaruit was dat bij 37 mannen een vermindering van DNA-beschadiging werd vastgesteld.