Turken en Marokkanen minder gewild bij bedrijven

Icoon Binnenlands nieuws Steeds vaker worden Marokkanen of Turken niet meer in dienst genomen door bedrijven. Dat blijkt uit een rondvraag door het Utrechts Nieuwsblad bij uitzendbureaus. Volgens de bureaus is het tegenwoordig zo dat steeds meer bedrijven Turken en Marokkanen bij voorbaat al niet in dienst willen nemen. Ze zien meer Oost-Europese arbeidskrachten. Ook de slechtere economie speelt een rol.

"Taal is ineens een probleem, net als cultuur, gebruiken en kleding. Vier jaar geleden hadden de bedrijven werk zat en maakte het niet uit. Er zijn nu al bedrijven die bij voorbaat zeggen: ik wil geen Marokkaan", aldus Nuray Yildirim, van Multi Cultureel Uitzendbureau (MCU) in Tiel, Hij is inmiddels gestopt met het inschrijven van nieuwe werkzoekenden. Een rondvraag bij twintig andere uitzendbureaus bevestigt dit beeld.

Tien uitzendbureaus gaven aan dat Turken, maar vooral Marokkanen de laatste tijd moeilijker aan het werk te helpen zijn. Vijf bureaus werken amper nog met allochtonen en de vijf andere uitzendbureaus noemden het beeld overdreven.

Bij de grote uitzendketen Accord ondervinden ze steeds vaker dat bedrijven liever geen allochtonen in dienst nemen. Een medewerkster vertelt: "We horen wel van bedrijven dat ze soms slechte ervaringen hebben met een bepaalde bevolkingsgroep. En er zijn bedrijven die al bij voorbaat zeggen: ik heb liever geen Marokkaan. Ja het gebeurt en ik word wel eens kwaad, maar in discussie gaan heeft meestal geen zin."

Yildirim van MCI vertelt: "Vroeger hoefde ik zelden of nooit een naam door te geven van een sollicitant. Nu altijd. Een distributiecentrum hier in de buurt zegt: het mag een Marokkaan zijn, alleen als die in Nederland is geboren. Maar er werken ook twintig Polen. Ook bij andere werkgevers: is het een Marokkaan, dan moet hij goed Nederlands spreken, is het een Pool, dan hoeft dat ineens niet. Het is verboden, maar er is niks aan te doen."

Yildirim denkt dat de Polen van nu de allochtonen van enkele jaren geleden zijn. "Vier jaar geleden kon een allochtoon aan het werk als hij nog maar een week in Nederland was. Nu niet. Maar iedere Pool die Nederland binnenkomt kan aan de slag." Het CWI bestrijdt dat. Zij vindt niet dat bedrijven in de regio stelselmatig mensen weigeren vanwege hun afkomst.