Totaal 118 jaar eis in Zeeuwse roofmoord

In totaal is in de zaak van de roofmoord op de 80-jarige zakenman Leen Polderman uit Hansweert (Zeeland), 118 jaar celstraf geëist. Polderman en zijn 69-jarige vrouw werden op 20 maart overvallen door drie jonge Roemenen. Zij sloegen met onder meer een hamer, de heer Polderman dood. Tegen hen werden straffen van 15 tot 18 jaar geëist.

De twee mannen achter de roofoverval, de woonwagenbewoners Adolf H. (43) uit Oirschot en Joop van P. (38) uit Zierikzee, hoorden beiden 17 jaar celstraf eisen wegens het organiseren van de misdaad. Dat de twee geen hogere straf hoorden eisen was enkel omdat ze zich niet schuldig hadden gemaakt aan het brute geweld bij de overval. De twee hadden de Roemenen vanuit Italië laten overkomen om de klus te klaren.

De officier van Justitie vergeleek de twee kampers met grote bazen van de drugssmokkel, die bolletjesslikkers als koeriers het vuile werk laten opknappen en zelf vaak buiten schot weten te blijven. Hun rol is eigenlijk groter dan die van de uitvoerders, aldus de officier.

Twee Roemeense broers uit Noord Brabant, waarvan één ook als medeorganisator wordt beschouwd en de ander de drie vanuit Italie ophaalde, hoorden eveneens 17 jaar eisen. Tegen de vriendin van één van deze broers, die als medeplichtige wordt beschouwd, was de eis één jaar.

De uitspraken in deze zaak zijn eind oktober.