Kamer steunt toetsen wet aan Grondwet

De Tweede Kamer is gisteren akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt dat wetten kunnen worden getoetst aan de Grondwet. Hierdoor kunnen burgers de rechter inschakelen als zij vinden dat een nieuwe of oude wet hen schaadt in hun klassieke grondrechten, zoals het verbod op discriminatie of de vrijheid van meningsuiting.

Tot nu toe is in Nederland toetsing aan de Grondwet niet toegestaan. Alle andere Europese landen kennen wel een vorm van toetsing aan hun Grondwet.

Het initiatiefwetsvoorstel is afkomstig van GroenLinks. Alle partijen gingen akkoord behalve het CDA. Om vooral de VVD mee te krijgen is het oorspronkelijke voorstel wel afgezwakt. Wetten die betrekking hebben op de artikelen uit de Grondwet die gaan over het recht op bijstand, het nationaliteitsbeginsel en het recht op bescherming van de persoonsgegevens, kunnen niet worden getoetst.

Het was belangrijk om de VVD mee te krijgen omdat het hier een Grondwetswijziging betreft. Ook de Eerste Kamer moet nog instemmen met de wet. En omdat het om een wijziging van de Grondwet gaat, moeten beide Kamers in een volgende regeerperiode met 2/3 meerderheid instemmen. Pas dan is toetsing aan de Grondwet mogelijk.