Homoblad houdt gemoederen nog steeds bezig

De christelijke en 'zwarte' scholen die het homojongerenblad Expreszo weigerden aan hun leerlingen uit te delen, vinden dat het blad aan hun opgedrongen wordt. Verder laken ze het opgeheven vingertje van minister Maria Van der Hoeven van Onderwijs. Ook de Besturenraad, de organisatie van het christelijk onderwijs, heeft zich negatief uitgesproken over het homojongerenblad en de grove taal die erin wordt gebezigd.

Rector Eppie Klein van de reformatorische Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn zegt dat het blad een toegevoegde waarde van nul komma nul had. Volgens hem komt homoseksualiteit al aan de orde bij maatschappelijleer, biologie, zorg & welzijn en gezondheidsleer. Verder heeft de school een vertrouwenspersoon en een leerlingbegeleiding voor persoonlijke vragen. ,,Wij hebben dat materiaal van de minister niet nodig'', zegt Klein.

De reformatorische rector is blij dat hij de homobladen van de school kon weren: ''De titel van het blad impliceert al: 'laat je homoseksualiteit expressief zijn, geef het een plaats.' Wij willen onze leerlingen vanuit de Bijbel leren hoe zij met homoseksualiteit kunnen omgaan. Je geaardheid kun je niet veranderen, maar je hoeft niet aan alle neigingen toe te geven.''

Bij de gereformeerde scholengemeenschap Guido de Brès in Amersfoort werd het blad ook geweigerd: ''Het is ingezien en niet-geschikt geacht. Het homojongerenblad gaat uit van andere normen en waarden dan die van de school. Wij hebben een eigen lesprogramma over seksualiteit. Het ongevraagd opsturen van het blad is opdringerig' en zonde van het geld. De minister hoeft ons echt geen standje te geven. Overleg dan van tevoren. Er is vrijheid van godsdienst, wij mogen dat blad weigeren'', aldus directeur Gertjan Oosterhuis.

Ook niet christelijke scholen weigerden het blad, vooral ''zwarte' scholen. Het Zuider Park College (ZPC) in Rotterdam, vindt de inhoud niet geschikt voor zijn leerlingen. ''Als ik het taalgebruik dat in het blad wordt gebruikt in de gangen zou horen, zou ik er wat van zeggen'', aldus locatieleider Henrique Dekkers. Aan Expreszo werd een boze brief gestuurd waarin bovendien stond dat men ''het commentaar al hoorde van de meeste allochtone ouders van hun leerlingen.''.

Subsidie
Expreszo werd in een oplage van 420.000 exemplaren naar bijna alle middelbare scholen gestuurd. Het ministerie van OCW subsidieerde het project met 50.000 euro. Ook het ministerie van Sociale Zaken, de Nationale Jeugdraad en het VSB Fonds staken geld in het project.

Minister Van der Hoeven en staatssecretaris Ross van Welzijn gaan uitzoeken waarom scholen het homojongerenmagazine hebben geweigerd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer maakte zich na het bekend worden van het terugsturen van het blad zorgen over de emancipatie van jonge homoseksuelen in Nederland. De fracties van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 zullen staatssecretaris Ross vandaag vragen om de homo-emancipatie met concrete plannen te bevorderen. Zo willen zij dat het kabinet meer geld uittrekt voor dit onderwerp.

Volgen PvdA-parlementariër Verbeet is het ''belachelijk dat schoolleidingen voor hun leerlingen besluiten dat het slecht is te lezen over homoseksualiteit.'' Regeringspartij VVD laat weten het een slechte zaak te vinden dat discriminatie jegens homo's in het algemeen en jonge homo's in het bijzonder weer toeneemt.

Homojongerenblad Expreszo laat intussen weten vol door te gaan met de strijd voor meer tolerantie jegens jonge homo's op scholen. Op hun site zijn nu 'stickers' te downloaden met JA Hetero / JA Homo. Bij voldoende animo worden die ook in productie genomen. Verder is de gehele editie van het op sommige scholen verboden blad, on-line gezet. Zie de site van Expreszo.


JA Hetero - JA Homo