Krachtige tyfoon Ma-on bereikt Japan

Icoon Buitenlands nieuws De krachtigste tyfoon in tien jaar tijd heeft zaterdag het oosten van Japan bereikt. Duizenden Japanners zijn op de vlucht geslagen voor de hevige regenval en krachtige windstoten. De tyfoon Ma-on kwam halverwege de middag ten zuiden van Tokyo aan land, en koerst momenteel recht op de hoofdstad af. Het Japanse meteorologische instituut heeft windstoten tot 180 kilometer per uur gemeten.

Door de storm ligt een groot deel van het openbare leven in Japan plat. Er zijn een aantal snelwegen afgesloten, veel treinen rijden niet en verkeersvluchten zijn afgelast. De formule 1-race, die dit weekend in Japan plaatsvindt, ondervindt ook veel hinder van het weer. Omdat de tyfoon zaterdag over het circuit heen trok, zijn de kwalificatiesessies naar zondagmorgen verschoven. Inmiddels is de storm het circuit van Suzuka gepasseerd zonder al te veel schade aan te richten, dus kan de race zondag waarschijnlijk gewoon doorgaan.

Ma-on is de negende tyfoon die Japan dit jaar teistert, wat een record is. Vorige week eiste de tyfoon Meari nog 27 levens in Japan.