Nobelprijs voor de Vrede naar Keniaanse

De Nobelprijs voor de Vrede 2004 gaat naar de Keniaanse milieuactiviste Wangari Maathai. Dat heeft het Noorse Nobelcomité zojuist bekendgemaakt. Maathai krijgt de prijs omdat "zij een bron van inspiratie is voor iedere Afrikaan die vecht voor een duurzame ontwikkeling, democratie en vrede". De Keniaanse is de eerste Afrikaanse vrouw die de Vredesprijs in ontvangst mag nemen. Vorig jaar ging de prijs naar de Iraanse mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi.

Maathai is oprichtster van 'The Green Belt Movement', een organisatie die in Afrika al miljoenen bomen heeft geplant om erosie tegen te gaan. Daarnaast is zij de eerste vrouw die in Afrika een universitaire graad behaalde. Op dit moment is ze onderminister van Milieu in Kenia.

Eerder deze week werden de winnaars van de prijzen voor Geneeskunde, Natuurkunde, Chemie en Literatuur bekendgemaakt. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op 10 december in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De uitreiking van de Vredesprijs is traditiegetrouw in het Noorse Oslo.

Wangari Maathai
Wangari Maathai