180.000 computers ingezet bij cyberaanval

Belangenorganisatie burger@overheid vindt dat de overheid zijn digitale netwerk slecht beveiligd heeft tegen computerkrakers en andere kwaadwillenden. De organisatie reageert op de DDoS-aanval die een aantal computeraars op de internetpagina's overheid.nl en regering.nl deze week inzette. Die aanval duurt nog steeds voort en daardoor zijn de sites nog steeds niet te bereiken.

De onafhankelijke organisatie vindt dat de overheid maximale technische en juridische inspanningen moet leveren om alle relevante overheidsinformatie online beschikbaar te houden. Omdat beide sites ook vandaag nog steeds onbereikbaar zijn, concludeert programmadirecteur M. Poelmans van burger@overheid dat de systeembeheerders van de overheid slecht zijn voorbereid op zo'n grote aanval.

De Rijksvoorlichtingsdienst beaamt dat regering.nl en overheid.nl uit kostenoverwegingen ''beperkt worden beveiligd''. Maar er staat ook geen gevoelige informatie op de pagina's, zo luidt de redenering. Volgens Burger@overheid onderschat de overheid daarmee de waarde van de sites.

De groep DDoSers meldde eerder aan het ANP dat er 180.000 slechtbeveiligde computers zijn ingezet bij de aanval op de regeringssites. Heel simpel gezegd komt het er op neer dat men een soort virus naar slecht beveiligde computers stuurt. Wanneer deze besmet zijn met het programmatje kunnen de makers op ieder gewenst moment die computers contact laten zoeken met een website. Wanneer je maar genoeg pc's hebt besmet, leg je op die wijze al snel een site of netwerk plat. De eigenaars van de besmette pc's merken zelf vaak niets. Of het moet zijn dat hun computer en/of verbinding trager is geworden.

Woordvoerder
De aanval op de regeringssites werd ingezet uit onvrede met het kabinetsbeleid. Volgens woordvoerder Eric de Vogt uit Breda van de groep, duurt dat nog tot en met morgen.

Het weblog GeenStijl dat ook doelwit is geworden van de DDoSsers, publiceerde vannacht de adresgegevens van De Vogt. Hierop legden de DDoSsers ook die website plat.

Tegen FOK! zei De Vogt aan het begin van de middag dat hij niet achter de DDoS-attacks zit. Aan Planet Multimedia vertelde hij vanmiddag dat de aanval wordt uitgevoerd door een groep van 200 man in binnen- en buitenland. Vijftien van hen komen uit Nederland en organiseerden de afgelopen 2 à 3 weken de aanval om hun onvrede met kabinetbesluiten rondom de sociale zekerheid kenbaar te maken. Om zo ''ook de onvrede uit de IT-branche te laten horen.''

Volgens de 18-jarige De Vogt, die de IRC-server Elitezone.net beheert, is het nog maar de vraag of de Nederlandse politie de daders weet te traceren. Op Elitezone werden de aanvallen opgezet maar niet uitgevoerd. ''Een beveiligingsdienst van de overheid heeft me om de IP-adressen gevraagd van de aanvallers. Die heb ik overgedragen. Ze vroegen enkel om de gegevens van de afgelopen 3 dagen. Er is op ons net enkel gepraat over een aanval. De aanvallen zelf lopen via gaten in andere systemen. De bots vinden die en exploiteren die gaten. De jongens die dat doen zijn lastig te vinden. Ze werken via proxies en zijn dus moeilijk te herleiden. Justitie heeft geen poot om op te staan'', aldus de woordvoerder.

--
Geen gegevens in reacties op FOK! plaatsen !!!