Steun naturalisatie Anne Frank voorbarig

Icoon politiek binnenland nieuwsHet voorstel van de KRO om Anne Frank postuum het Nederlanderschap te verlenen, kon in eerste instantie op veel steun rekenen in de Tweede Kamer, maar nu brokkelt die steun weer af. De KRO kwam op het idee omdat Anne Frank is genomineerd voor het tv-programma 'De Grootste Nederlander'.

Meteen toen de KRO het idee opperde zeiden Femke Halsema (GroenLinks), Boris Dittrich (D66), Maxime Verhagen (CDA) en Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) voorstander te zijn van een naturalisatie van Anne Frank. Ze deden dat in een uitzending van het tv-programma Netwerk. Nadien kwam er kritiek op het plan en de volgende dag zei minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken dat de wet het onmogelijk maakt een overleden persoon te naturaliseren. Ze is ook niet van plan om de wet te gaan aanpassen.

Dittrich zei zondag nog dat ''we er met zijn allen voor moeten zorgen dat ze alsnog de Nederlandse nationaliteit krijgt''. Nu vindt hij het niet een hele belangrijke kwestie meer.

Halsema stelde voor om 'de regeltjes' te veranderen. Nu zegt ze: ''Ik kan me iets voorstellen bij de kritiek. Dan zouden alle dode stateloze joden moeten worden genaturaliseerd. Het was een onschuldig gebaar.''

PvdA-Kamerlid Van Nieuwenhoven zegt dat haar mening helemaal verkeerd is weergegeven. Ze zegt nimmer gepleit te hebben voor het verlenen het Nederlanderschap aan Anne Frank. De letterlijk tekst van van Van Nieuwenhoven in Netwerk luidde overigens : ''Het lijkt me een heel goede zaak als het parlement alsnog tegen minister Verdonk zou zeggen dat zij zich daarvoor sterk moet maken. In feite zouden we moeten zeggen dat ze het zou moeten regelen, dat Nederlanderschap voor Anne Frank.''

Alleen CDA-fractievoorzitter Verhagen, die het zou regelen als hij het voor het zeggen zou hebben, verwerpt de kritiek. Hij blijft een voorstander.

'Door Nederlanders verraden'
VVD-fractieleider Van Aartsen was de enige die in Netwerk weinig op had met het plan. Hij vindt dat Nederland in deze kwestie naar zichzelf moet kijken. ''Ze is door Nederlanders verraden en waarschijnlijk door Nederlandse politieagenten weggevoerd. We moeten in dat kader geen pretentie hebben. Met betrekking tot Anne Frank past heel veel bescheidenheid en diepe schaamte. Hier moeten we ver weg van blijven.''

Anne Frank stierf in 1945 als statenloos burger in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. Ze werd in 1929 geboren in Frankfurt, en week in de jaren 30 met haar familie uit naar Nederland. In 1941 bepaalde de Duitse wetgever dat iedereen die naar het buitenland uitgeweken was, het Duitse staatsburgerschap verloor. Hierdoor was de familie Frank officieel statenloos.

Of Anne Frank nou wel of niet Nederlandse wordt, ze blijft genomineerd staan voor het KRO-programma, zo laat de omroep weten.

-
Website De Grootste Nederlander
Website Anne Frank.