Zeehondenjacht voor toeristen in Noorwegen

Icoon Buitenlands nieuwsDe Noorse regering wil buitenlandse toeristen in de gelegenheid stellen deel te nemen aan de zeehondenjacht. De regering in Oslo komt met dit voorstel omdat Noorse jagers er niet in slagen het jaarlijkse quotum van maximaal 2100 zeehonden te doden. Dit heeft de Noorse minister van Visserij Ludvigsen bekend gemaakt.

Door hun aanwezigheid in de fjorden verjagen de zeehonden vissen en daar ondervindt de visserij schade van. De toeristische zeehondenjacht zal alleen worden opengesteld voor bonafide buitenlandse jagers, die zich aan strikte regels moeten houden die door reisorganisaties worden opgesteld, aldus de minister. Het is niet de bedoeling dat er meer zeehonden worden gevangen of dat de jacht zodanig intensief wordt dat de dieren uitsterven, zo laat hij verder weten.

Natuurbeschermers verzetten zich tegen het plan van de Noorse regering. Volgens Truls Gulowsen van Greenpeace zal het toeristen eerder afstoten dan aantrekken en kan het ertoe leiden dat Noorwegen het stempel van 'barbaarse natie' zal krijgen.